FARA ZAHAR

Fără Zahăr este o trupă de muzică și umor, abordând mai multe genuri muzicale pe versuri comice, de satiră socială, cu teme inspirate din viața satului. Soliștii trupei provin din regiunea Moldova a României și cântă predominant în graiul moldovenesc.

În anul 1995, Bobi îi propune lui Bobo să facă parte din trupa de umor a liceului la care învățau. Patrula Zero (4-0) scrie sketch-uri umoristice cu ironii la adresa profesorilor, pe care le interpretează cu succes la balurile de boboci și de absolvire. Grupul activează pînă în anul 1997, când cea mai mare parte din componenți termină clasa a XIIa. Bobi și Bobo părăsesc orașul natal și se fac studenți în Iași.

Fără Zahăr se naște la 3 ianuarie 2001, la inițiativa lui Bobo. Bobi este cel care-i dă numele. Trupa își începe activitatea în Cenaclul Moldavia, cenaclul de muzică folk al Casei de Cultură a Studenților din Iași, unde are loc primul contact cu scena și publicul studențesc. În același timp, Fără Zahăr colaborează și cu Teatrul Ludic, participând la o serie de festivaluri naționale de satiră și umor.

În vara anului 2002, Fără Zahăr trimite câteva cd-uri demo la diferite case de producție din București. Demo-urile conțin 3 piese: Sandu, Stella și Hip-hop ș-așa, înregistrate într-o cameră de cămin din complexul Tudor Vladimirescu, cu un microfon de chat și un calculator 386.

În 2003, casa de discuri Zone Records acceptă să producă trupa Fără Zahăr. În martie se semnează contractul, în aprilie au loc înregistrările iar în septembrie apare primul album, Episodu’ unu: Amenințarea faitonului. Înregistrările au loc în studioul Yama Studio din București. Tot acum apare primul videoclip, la piesa Sandu.

La începutul anului 2004 are loc întâlnirea dintre Fără Zahăr și impresarul Costi Biolan, concretizată într-o relație profesională defectuoasă. Se filmează videoclipurile pieselor D’la sate și Hip-hop ș-așa. Fără Zahăr se lansează într-un parteneriat cu firma de îmbrăcăminte Junker. În toamnă începe colaborarea cu săptămânalul ieșean Suplimentul de cultură, unde Bobi și Bobo scriu săptămânal câte un articol în rubrica Voi n-ați întrebat, Fără Zahăr vă răspunde.

În 2005 Fără Zahăr obține Discul de Aur pentru vânzările primului album. În toamnă apare cel de al doilea, Episodu’ 2 de la Dorohoi. Înregistrările au loc în studioul trupei Vița de Vie. Se filmează videoclipurile 4/69 și Cațaua.
Fără Zahăr în concert la Iași, 2009

La începutul anului 2006, Zone Records este preluată de către Roton, în timp ce Fără Zahăr se desparte de impresar, pe motiv de incompetență și înșelăciune. În primăvară, Bobi și Bobo colaborează la Pro TV, ca actori în emisiunea Noi nu suntem normali, a grupului Vacanța Mare. Apare cartea Voi n-ați întrebat, Fără Zahăr vă răspunde, la editura Polirom, cu articolele publicate în Suplimentul de cultură. Între timp, Fără Zahăr semnează un nou contract de producție cu Roton, și încep înregistrările pentru cel de-al treilea album. Se naște o nouă formulă de concert Fără Zahăr, cu trupă live, împreună cu botoșănenii Dan Găină la chitară bas și Andrei Petrilă la tobe.

În 2007 se lansează site-ul farazahar.com și apare primul videoclip Fără Zahăr animat, la piesa Lav stori. În 2008 apare inevitabil albumul 3, Neamul lui Peneș Curcanul. La o serie de concerte apare un nou component la tobe, botoșăneanul Bărbuță. Dan și Andrei părăsesc trupa din motive personale, fiind înlocuiți de ieșenii George Maxim la chitară bas și Alex Neagu la tobe. Fără Zahăr creează un spot publicitar radiofonic pentru Fujitsu Siemens Computers. Tot acum se pun bazele unei colaborări cu producătorul de vinuri Cotnari.

La începutul anului 2009, Bobo, ajutat de regizorul și prietenul Andrei Amărfoaie, regizează al doilea videoclip extras de pe albumul Neamul lui Peneș Curcanul, la piesa Dunitru. Videoclipul a fost produs de Cotnari, filmat la conacul și în cramele companiei, și îi are ca protagoniști pe luptătorii K1 Sebastian Ciobanu și Cătălin Moroșanu. În luna martie Fără Zahăr concertează în cadrul unui turneu național, incluzând orașele Iași, Onești, Tg. Mureș, Bistrița, Sibiu, Baia Mare, Brașov, Pitești, Filiași, Timișoara, Constanța. În timpul campaniei electorale din toamnă, Fără Zahăr lansează single-ul 3PM.

În martie 2010 apare videoclipul 3PM, iar în toamnă single-ul Lugu lugu, urmat la scurt timp de parodia Ler de ler. În 2011 apare single-ul Cine mi-a-mpușcat maimuța, după care 2012 e marcat ca an de pauză în activitatea de creație a formației. Băieții își văd mai departe de concerte.

În 2013, o dată cu încetarea contractului cu Roton și dobândirea statutului de independenți, Fără Zahăr lansează trei piese: The MF Song, împreună cu trupa Țapinarii, apoi Smile și Diesel. În 2014 băieții aduc un omagiu orașului lor natal, Dorohoi, prin piesa Joi, iar în 2015 apar piesele D’la munte și Mâinile sus.

În 2016, Fără Zahăr reia colaborarea cu Țapinarii, lansând single-ul Născut liber, apoi piesele Trenu’ de Ibiza și O, cal frumos!

Componență

  • Bobi Dumitraş – voce, chitară acustică,
  • Bobo Burlăcianu – voce, chitară electrică,
  • George Maxim – bas,
  • Alex Neagu – oale, cazan, mobilă

Pagina facebook: https://www.facebook.com/pg/farazahar